Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Atunci cand in viata de zi cu zi ne referim la termenul “contabilitate” de fapt facem o confuzie fiindca reunim sub aceasta umbrela 2 termeni: contabilitatea si fiscalitatea.
Contabilitatea și fiscalitatea sunt două domenii diferite care oferă informatii distincte, dar complementare, despre activitatea unei companii.

Informatii obținute din contabilitate:
Contabilitatea se concentrează pe înregistrarea și prezentarea fidelă a tuturor tranzacțiilor financiare ale unei entități. Scopul său principal este să ofere o imagine clară și transparentă asupra situației financiare a companiei.
- Bilantul contabil: oferă o imagine clară asupra poziției financiare a unei firme prin detalierea activelor, pasivelor și capitalurilor proprii, echilibrul dintre resursele proprii și cele împrumutate ale companiei.
- Contul de profit sau pierdere:performanței economice într-o perioadă determinată de timp, arată cum se generează profitul sau pierderile unei firme, prezentând veniturile și cheltuielile sale.
- Indicatorii financiari: evaluarea performantei.
- Fluxul de numerar:
Informatii obținute din fiscalitate:
Fiscalitatea se concentrează pe respectarea legislației fiscale și optimizarea poverii fiscale a companiei. Aceasta furnizează informatii care sunt esențiale pentru plata corectă a impozitelor și taxelor.
- Impozitele si taxele de plata: impozite directe si indirecte
- daca s-au depus la timp declaratiile fiscale conform vectorului fiscal
- daca ne putem incadra in plafoanele care sa ne permita sa obtinem un anumit regim fiscal
- facilitati fiscale si scutiri

Citeste si : Strategia financiara a unei firme: ce reprezinta?